Nyheter

Er det trygt å fylle ut i sjøen?

Vi tar ikke lett på det å fylle ut så nær viktige naturverdier.


I Ålesund har vi et spesielt ansvar for at fjordene er trygge og reine. Borgundfjorden har nasjonal verdi som gyteområde for kysttorsk, Borgundfjordtorsken, og fjorden er viktig til fiske og fritidsaktiviteter gjennom hele året. Sedimentene på sjøbunnen i Aspevågen i Borgundfjorden er dessverre sterkt forurenset, med forekomster av en rekke tungmetaller, organiske miljøgifter, tjærestoff (PAH) og tributyltinn (TBT). Dette må vi ta hensyn til i utfyllingsarbeidene.

Ålesund kommune har gjennom prosjektet "Renere fjord" mål om å rydde et stort område i Aspevågen. Utfyllingen i Kipervika vil være et bidrag til denne oppryddingen. Arbeidet er utredet og planlagt i samarbeid med Statsforvalter og med miljøfaglig spisskompetanse fra Norconsult.

Gyteområde

Skal det fylles i gyteområdet?

Torsken gyter oftest på 40 til 100 meters dyp, området utfyllingen skal foregå i har en dybde på 0 til 20 meter. Ungfisk på inntil 2 år holder seg gjerne i grunnere farvann, men havnebassenget er et aktivt havneområde med større båter, og bunnen er sterkt forurenset. Kombinasjonen av dybdeforhold og øvrige påvirkninger gjør at tiltaksområdet ikke er vurdert til å være et viktig funksjonsområde for torsk. 

På kartet over vises gyteområdet i Aspevågen, du kan utforske kartet selv på Kystinfo.no. Kartlegging av gyteområder skjer gjennom en kombinasjon av intervjuundersøkelser og andre metoder som eggtellinger og undersøkelser av kjønnsmodning av fisk fanget i aktuelle områder. I hovedsak er det Fiskeridirektoratet som har gjennomført intervjuundersøkelser med fiskere og Havforskningsinstituttet som har foretatt verifisering.   

Omsøkt og tillatt

For å få tillatelse til å gjennomføre tiltaket ble det sendt søknad om mudring, dumping og utfylling i sjø til Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Statsforvalteren ga i desember 2024 tillatelse til utfylling i henhold til «Lov om vern mot forureiningar og avfall av 13.mars 1981 (forureiningslova)». Tiltaket er også vurdert etter naturmangfoldloven og vannforskriften. Tillatelsen er gitt med vilkår om at flere miljøbeskyttende tiltak skal gjennomføres.

De største og viktigste tiltakene dreier seg om å tildekke den forurensede sjøbunnen og å hindre spredning forurensing og partikler ut av utfyllingsområdet.

Forsiktig tildekking

Sjøbunnen med forurensa sedimenter skal tildekkes med sand, noe som skal minimere risiko for spredning av forurensing og partikler under utfylling, men også sikre forurenset sjøbunn i et langsiktig perspektiv, i tråd med Ålesund kommunes «Renere fjord» prosjekt. 

Det skal for tildekking benyttes en svært skånsom og effektiv metode, som vil minimere oppvirvling av forurensede sedimenter ved å legge massen kontrollert og forsiktig ut.

Ikke en, men to gardiner

All utfylling skal utføres innenfor en barriere som legges ut i sjøen for å hindre spredning av partikler og miljøgifter ut fra utfyllingsområdet. Til dette skal det benyttes en siltgardin, en «gardin» som danner en loddrett barriere i vannet ved at man benytter en duk av geotekstil mellom flyteelementer i toppen, og lodd i bunnen. I perioden frem til 15. juni (borgundfjordtorskens gyte- og tidlige oppvekstperiode) skal det som ekstra sikkerhet mot forurensing benyttes dobbel siltgardin. 

I tillegg til å holde partikler inne, holder siltgardinen egg og larver ute. Det vil også hindre at nyklekket yngel kommer inn i området for å bunnslå i anleggsperioden.

I tillegg skal det overvåkes at siltgardinen fungerer etter hensikten og at det ikke kommer spredning av partikler i vannet utenfor siltgardinen. Det skal i den sammenheng benyttes turbiditetsmålere som kontinuerlig overvåker turbiditeten i vannet. En turbiditetsmåler måler hvor uklart vannet er ved hjelp av en lyskilde og en fotocelle. Dersom målerne viser for høye verdier må arbeidet stoppes.

Med andre ord, her blir det gjort mye for å være sikker på at dette skal gå bra. Til gode for både sjøbunnen, fisken og byen.