Område A1 og A2
Sørsida vest
Områdeplan for Sørsida ble vedtatt den 05.03.2015. Planen legger til rette for 129 960 m2 ny bebyggelse, hvorav 96 340 m2 over bakken. Av dette utgjør ca. 34 000 m² bolig, 32 900 m² forretning og omlag 20-25 000 m² til ny videregående skole/kulturskole. Planen omfatter også betydelige infrastrukturtiltak, som etablering av Kulturhavna og Rådhushavna. De overordnede målsetningene for planen er blant annet å sikre en bærekraftig utvikling med fokus på høy kvalitet, økt kontakt med sjøen, Ålesunds historiske identitet og alternative transportløsninger.
Felt A1 (Sørsida vest) er regulert til kombinert formål tjenesteyting/undervisning.
Område A1 har et samlet fotavtrykk på 1950 m2, og en maksimal BYA på 1500 m2. Byggeområdet har maksimal gesimshøyde på 13 m og mønehøyde på 18,5 m fra kote +3.
I 2022 ble Ladestasjon for skip ferdigstilt. Denne dekker 500 m2 av tomtearealet.
Felt A2 består av en eksisterende bygning, hovedsakelig fra 1910, med et påbygg fra 1950-årene. Den eldste delen av bygget er del av Verne- og byformingsplanen for Ålesund sentrum og skal bevares.
Felt A2 er regulert til kombinert formål forretning/næring/tjenesteyting. A2 har et samlet fotavtrykk på 1000 m2, med en gesimshøyde på 12,5 m og mønehøyde på 18 m fra kote +3. Det kan bygges tilsammen 4000 m2 på feltet.
Vest for feltene for utbygging ligger et parkdrag, Akureiris plass, som er en del av en viktig siktlinje og et grøntdrag på Aspøya.
Felt A2 er regulert til kombinert formål forretning/næring/tjenesteyting. A2 har et samlet fotavtrykk på 1000 m2, med en gesimshøyde på 12,5 m og mønehøyde på 18 m fra kote +3.
Verneverdig bebyggelse
Området inneholder verneverdig bebyggelse, markert med hensynssone H570_1 på plankartet, jf. § 7.4 – Bevaring kulturområde.
Område C1
Kulturhamna vest
Område C omfatter Kulturhavna, tenkt som Brosundets foaje og velkomst til byen fra sørsiden. Kulturhavna er planlagt som en mindre utvidelse av den sørlige delen av Brosundet, og inviterer byen helt ned til vannkanten .
Den vestlige siden er regulert til tjenesteyting/undervisning. Her planlegges undervisning i form av kombinert kulturskole og videregående skole. De 2 bygningene C1-2 og C1-3 er planlagt som støttefunksjoner til hovedbygningen C1-1, som eksempelvis kantine, skolebibliotek ol. Kulturhavnas sørlige uteområde planlegges å fungere som skolens skolegård, og skape en unik setting for undervisningsmiljøet.
C1 har et samlet fotavtrykk på 3100 m2, og en potensiell BRA på knapt 15 000 m2 inkl kjellere.
Det er gjort vedtak i Fylkestinget i Møre og Romsdal og i Ålesund kommunestyre om å utvikle et felles prosjekt i området.
Område C2
Kulturhamna øst
Den østlige delen av Kulturhavna er regulert til næring/tjenesteyting, og det legges opp til kulturelle formål som kulturproduksjon, bibliotek, minikino, museum, gallerier mm. I tillegg åpnes det opp for tilhørende næring og bevertning, med caféer og restauranter med uteservering ut mot vannet.
Området på begge sider av Brosundet er tenkt som et konsentrert kraftsenter, og en viktig del av kulturstrategien hvor en rekke kulturtilbud og undervisningstilbud til sammen skaper et bredt og spennende tilbud i sentrum.
Område C2 har et samlet fotavtrykk på 2780 m2 og en potensiell BRA på ca 11 000 m2.
Innspill og målsettinger om bevaring av bygg som ny tilnærming til å utvikle byen mer bærekraftig, vil kunne ha innvirkning på bebyggbart areal i området. Det ses på mulighet for å bevare pakkhus og kontor-/ restaurantbygg på kaifronten som del av en videreutvikling av planen.
Område D
Rådhushamna
Områdene er regulert til sentrumsformål. Første etasje skal benyttes til forretning, tjenesteyting eller bevertning. Etasjene over er i hovedsak regulert til bolig.
Område D1 har en potensiell BRA på 15 200 m2.
Område D2 og 3 vender ut mot cruisekaien og det er vurdert mulige konflikter mellom boliger og store cruisebåter.
Det er lagt rekkefølgekrav for området med den regulerte utfyllingen. I hovedsak skal en her erstatte eksisterende kaifronter med forlengelse av kaipir.
Det er også i planen lagt opp til å grave bort en stor del av eksisterende landområde for å skape Rådhushamna.
Dette er vurdert som økonomisk lite bærekraftig og en vurderer om område D2, D3, F1 og F2 skal inngå i en detaljert reguleringsplan som i større grad legger opp til utvikling av eksisterende tomteareal i området.
Område F3, J og I
Kipervika
Område F3 er regulert til kombinert formål forretning/ næring / tjenesteyting. F3 kan potensielt bebygges med 4 050 m2 inkludert parkeringskjeller.
Gesimshøyde er regulert til 12,5 fra kote 3,5 og en mønehøyde på 18,4.
Område I inngår ikke i Sørsida utvikling AS sin portefølje og blir derfor utviklet av eierne i en egen plan- og byggeprosess. Tomten er en del av planområdet og spesielt adkomst og parkering må ses i sammenheng med tilgrensende områder.
Område J er regulert til sentrumsformål med parkering i underjordisk anlegg som i reguleringsplanen strekker seg inn under Sjøgata. Fotavtrykket på J1 og J2 er til sammen 5700 m2, med byggehøyder på 21 og 17 meter regnet fra kote 3. Det kan bygges inntil 21 000 m2 i området
Aktive, utadvendte førsteetasjer er krav i alle områdene.
I forbindelse med Statens vegvesen sin planlagte oppgradering av Sjøgata, vil dette området kunne fylles ut for å kunne brukes til omkjørings- og anleggsområde før endelig utbygging. Omfang av parkeringsanlegg vil bli avklart i detaljering av denne prosessen.
Om Sørsida
Det ble i 2015 vedtatt en områdereguleringsplan for Ålesunds sentrale sørside (Sørsideplanen). Sørsida Utvikling AS (SUAS) ble etablert i 2019 som utviklingsselskap, med formål å fungere som et overordnetorgan for daglig operativ ledelse for utviklinga av sørsida av Ålesund sentrum.
Sørsida skal i henhold til Ålesund kommunes eierskapsmelding for SUAS utvikles til å bli et foregangseksempel på byområde med bærekraftige løsninger som balanserer økonomiske, miljømessige og sosiale bærekraftsmål. SUAS skal legge vekt på sitt særlige samfunnsmessige ansvar og skal i den sammenheng ivareta offentlige og byutviklingsmessige hensyn.
Klikk på pilene på kartet for å få informasjon om de ulike utviklingsområdene på Sørsida.