Å fylle ut i sjøen i Kipervika har vært planlagt og regulert i både tidligere reguleringsplan fra 2009 og i Sørsideplanen fra 2015. For å gjennomføre et slikt tiltak må man likevel søke om tillatelse, for å få bekreftet at fyllingen og gjennomføringen er planlagt på en god og lovlig måte.
Kommunen må behandle søknaden etter plan og bygningsloven, havnevesenet etter havne- og farvannsloven og Statsforvalteren etter lov om vern mot forurensninger og avfall.
Selv om det er tenkt at utfyllingen skal foregå i en sammenhengende anleggsfase, er den rent teknisk delt opp i to trinn. Første trinn fikk siste godkjenning i desember, og omfatter den delen av fyllingen som er nødvendig for å lage omkjøringsvei.
Trinn 2 søkes om nå, og utgjør omtrent en fjerdedel av den totale utfyllingen, med et volum på i overkant av 80 000 kubikkmeter.
Selv om det aller meste som søkes om er i tråd med reguleringsplanen, ber vi om fire dispensasjoner. Dette er mindre unntak fra reguleringsplanen, og dreier seg mest om den samme typen tekniske avklaringer som måtte gjøres for å få godkjent første trinn.
- Fylling utenfor regulert fyllingsfot i reguleringsplanens plankart under bakkenivå for østre del av fyllingen.
- Etablering av fylling i sjø uten samtidig å etablere parkeringskjeller som angitt i reguleringsplanen
- Reguleringsplanens krav om godkjennelse fra miljømyndigheten før rammetillatelse kan gis
- Etablering av fylling i 100-metersbeltet langs sjøen.
Den delen av fyllingen som er planlagt utenfor den regulerte fyllingsfoten utgjør en liten del av den totale fyllingen, og er så dypt under sjøen at det ikke vil påvirke skipstrafikken.
Slike dispensasjoner gis bare når fordelene er klart større enn ulempene, og når de ikke gjør at intensjonen bak reguleringsplanen eller lovverk blir "vesentlig satt til side". Dette er regulert i plan- og bygningsloven § 19-2 andre avsnitt.
I søknaden argumenterer vi for at dispensasjonene kan gis uten at hensynet bak planens bestemmelse eller Plan- og bygningslovens formålsbestemmelse settes til side. Vi mener også at fordelen ved dispensasjonene langt overgår ulempene og at dispensasjon etter en totalvurdering dermed kan gis.