Nyheter

Ønsker fargerike samlingssteder med kreativt design og morsomme aktiviteter

Designelever fra Borgund VGS har utformet design for uteområdet nede på Kulturhavna i Ålesund.


Sørsida Utvikling har snakket med flere ungdommer i byen, og de aller fleste er ganske tydelige på at Ålesund trenger flere møteplasser i bysentrum. Vi har også tidligere hatt en innovasjonscamp i regi av Ungt entreprenørskap i Møre og Romsdal, der hensikten var å kartlegge ønskene for de unge i byen. Hva skal til for å gjøre Ålesund til en attraktiv «hverdagsby» for ungdommen?

Tilbakemeldingene var at bysentrum mangler farger og gratis møtesteder for de unge. Sørsida Utvikling ønsker å lytte til ungdommen og lage et fargerikt område med mange sittesoner på Kulturhavna. Vi har sammen med Ålesund kommune nå samarbeidet med design- og interiørelever på tredjeåret fra Borgund VGS i utformingen av området rundt Devoldbygget.

Devoldbygget ligger i dag som et stort og hvitt bygg midt på Kulturhavna. Men i likhet med et helt blankt og hvitt ark, er dette et godt utgangspunkt for ny utforming. Nå skal bygget nemlig males og dekoreres, og det skal bli nye sittesoner. 

- Når vi utvikler byrom, er vi helt avhengige av å få hjelp av de vi ønsker skal bruke det. Det er de som vet hva stedet bør ha av funksjoner og aktiviteter. Elevene og lærerne fra Borgund har gjort en helt rå jobb med å utforme både konsept og møbler som gir nytt liv til et litt slitent bygg. Jeg er imponert over engasjementet og ikke minst over kompetansen og kunnskapen til disse ungdommene. Jeg håper vi får jobbe mer med både disse elevene og andre elever ved en senere anledning, sier Tone-Lise Vilje, prosjektleder for midlertidighet på Kulturhavna. 

Devoldbygget er et bygg som er godt synlig for de besøkende i byen, og kanskje litt mer skjult for de som bor i byen. Nå skal bygget få et liv både utvendig og innvendig. Foto oversiktsbilde: Visuella.

Fra ide til gjennomførelse

Både Sørsida Utvikling og Ålesund kommune har fått imponerende presentasjoner fra den dyktige interiørgjengen på Borgund vgs. Tilbakemeldingene har vært de samme – Mer farger, kreative design og morsomme aktiviteter.

Presentasjon av ideer

Interiørgjengen la frem mange ideer til fremtidig uteområde på Kulturhavna til Sørsida Utvikling og Ålesund kommune tidligere i år.

- Området trenger sosiale soner, gjerne der det er fint å oppholde seg, sier Ingeborg Malmedal.

- Det må være flere sitteområder, det bør være fargerikt og det hadde vært fint med en fotovegg, sier Gabija Grineviciute.

-Jeg tror det nye sitteområdet som skal lages nå er det som mangler for at folk skal bruke plassen. Det at deler av Devoldbygget blir en rullehall er også en super idé for aktivitet hos unge, sier Stina Stamnes Stette.

Interiørgjengen presenterte nylig skissene for Sørsida Utvikling og Ålesund kommune. Disse skal nå vises frem til Ålesund fengsel, som skal stå for noe av byggingen av utemøbler på Kulturhavna. 

IMG 8400 1080

IMG 8409 1080

Lærerikt og morsomt

Interiørgjengen på tredjeåret på Borgund videregående skole er entusiastiske når de forteller om hvordan det har vært å planlegge fremtidig design for utemøblene på Kulturhavna i Ålesund.

- Jeg syns det er morsomt at vi som ungdommer får mulighet til å være med å bestemme hvordan en ny del av byen skal se ut, sier Sine Solnør Krøyer.

-Jeg syns det er både gøy og spennende å være involvert i noe som er så stort. Dette er noe som kommer til å stå i Ålesund noen år framover, og det er veldig stas når man selv har vært med på å utvikle dette designet. Det har vært et lærerikt og veldig spennende oppdrag, og nå har jeg mye ny kunnskap jeg kan ta med meg videre i arbeidslivet, sier Linea Starheim Campbell.

- Jeg tror dette kan bli veldig spennende, sier Aurora Ormset.

Vi i Sørsida Utvikling er helt enige, Aurora. Vi har kjempetro på dette prosjektet og det blir spennende å se at flere av ideene nå bli en realitet nede på Kulturhavna.

Vg3 interiør kopi 2

Interiørgjengen la nylig frem designet til Ålesund fengsel, som får muligheten til å bygge det fremtidige utemøbelet på Kulturhavna. Foto: Borgund VGS