Nyheter

Svai til Kulturhavna

I løpet av våren kan du teste ut et helt nytt badekonsept nede på Kulturhavna i Ålesund sentrum.


Ålesunds næringsliv har svært mye å by på, både offentlig og privat. Vi i Sørsida Utvikling ønsker å skape aktivitet som gjør Kulturhavna et kult sted å oppholde seg hele året. Derfor er det viktig for oss å samarbeide med solide aktører som gir gode opplevelser og aktiviteter for både store og små i byen vår.

For noen uker siden hadde vi gleden av å presentere nyheten om at Rulleforeningen snart flytter inn i Devoldbygget på Kulturhavna. Nå har vi også gleden av å si at vi har inngått et samarbeid med Svai Sauna om et nytt helårstilbud nede på havna i Ålesund i sentrum.

-Svai passer helt perfekt til det vi ønsker å få til av aktiviteter nede på Kulturhavna, og vi er veldig glade for å inngå et samarbeid med en så solid og lokal aktør, sier Tone-Lise Vilje, som er prosjektleder for midlertidigheten på Kulturhavna.

- Tankene og planene Sørsida Utvikling har om Kulturhavna er utrolig positivt for vårt flotte bysentrum. Nå skjer det mye nede på Kulturhavna, og da er det klart at vi ville være med på moroa, sier en entusiastisk Mathias Tvedten, som er en av deleierne i Svai Sauna.

Badestamp og rullende badstue

Badstugründerne som står bak Svai Sauna er Caroline Basberg og brødrene Benjamin og Mathias Tvedten. Mange kjenner nok til eller har brukt badstuen utenfor Thon Hotel. Nå ønsker de å utvide tilbudet til sørsida i Ålesund sentrum, men i et noe annerledes format. Avtalen mellom Sørsida Utvikling og Svai Sauna gir derfor muligheten til at de kan prøve og teste ut nye konsepter.

- Badstua er den første av sitt slag, og spesialtilpasset for Kulturhavna. Det var også viktig at vi fikk flyttet aktiviteten opp på land på Sørsida, ettersom vi ikke har tilgang til sjøen pga. cruiseskip, sier Mathias Tvedten.

Skjermbilde 2024 02 21 140213 kopi

Dette er en skisse av hvordan den nye rullende badstua skal se ut. Illustrasjon: SVAI SAUNA/ NORDIC PREFAB

- En av de tingene vi ønsker å bidra til med Kulturhavna er å tilrettelegge for fysisk samvær mellom mennesker. Dette badstusamarbeidet er midt i hjertet av det vi ønsker å skape; en møteplass med moderne rammeverk og historisk forankring. En perfekt kombinasjon, sier Tone-Lise Vilje.

- Det blir en helt spesiell stemning med alle aktivitetene som skal være i Kulturhavna. Vi skal legge til rette med badstue og badekulper, eller gamle akevittfat, med inspirasjon fra SALT i Oslo, sier en entusiastisk Mathias Tvedten.

427135750 409938774908212 7805670650986661769 n

Foto: Marius Mandal. Illustrasjonsbilde fra SALT art & music.

414534415 356302867115693 1039135847234205821 n 1

Foto: Marius Mandal. Illustrasjonsbilde fra SALT art & music.

Store endringer på området

Mye vil skje nede på Kulturhavna den kommende tiden, og flere vil se et område som vil se annerledes ut enn det gjør i dag. Arkitekter sitter for øyeblikket og tegner hvilke funksjoner som skal hvor i Kulturhavna. Målet er å skape et innbydende sted med variert og morsom aktivitet. Kulturhavna skal være et hyggelig samlingssted for mennesker i alle aldre.

- Jeg tror folk kommer til å bli veldig overrasket når de ser Kulturhavna om et par måneder. Det blir grøntarealer, trær, hardføre vekster som tåler en trøkk, og små pusterom der alle kan henge uansett vær og føreforhold, poengterer Tone-Lise Vilje.

- Fordelen med dette konseptet er at det kan flyttes og tilpasses til andre aktiviteter på Kulturhavna, sier Mathias Tvedten.

Fra midlertidig til permanent

Kulturhavna skal være et nyskapende område som bevarer og utvikler Ålesunds unike havneidentitet og kulturmangfold. Det er hjertet i utviklingen av Sørsida. Her kommer Kulturskolen, Teatret vårt, nytt bibliotek, Terminalen Scene ligger der og det kommer en ny videregående skole. Frem til disse fantastiske funksjonene etableres, skal Kulturhavna romme en rekke midlertidige aktiviteter. Det skal være en testarena for kulturliv, næringsliv, Ålesund kommune og en rekke andre.

- Midlertidigheten på Kulturhavna er ikke noe vi gjør på egenhånd. Det er stort nettverk av offentlige og private samarbeidspartnere og engasjerte innbyggere som er på lag. Jeg er imponert over hvor mange som ønsker å hjelpe oss med å fylle dette stedet med innhold og som bidrar til gode løsninger. Kulturhavna skal forsterke og fremheve eksisterende aktiviteter og funksjoner i Ålesund og være et tilskudd til alt det kule som finnes her fra før, sier Tone-Lise Vilje. 

- Byggingen er i gang, og vi gleder oss veldig til lansering en gang i løpet av våren. Vi håper at tilbudet blir godt mottatt, og at det midlertidige tilbudet etter hvert kan bli til noe permanent, sier Mathias Tvedten.

Mathias Tvedten Svai Sauna

Mathias Tvedten ser frem til å bli en del av Kulturhavna og håper flere ønsker å prøve ut det nye konseptet.

Sørsida Utvikling har også en kontinuerlig dialog og et nært og godt samarbeid med både Ålesund kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune om midlertidigheten i Kulturhavna. Nå gleder vi oss til å fylle Kulturhavna med aktivitet og er stolt over å kunne samarbeide med dyktige lokale aktører i Ålesund.

Det er bare å følge med den neste tiden, for vi kommer snart med enda flere spennende nyheter fra Kulturhavna i Ålesund.

Kulturhavna oversiktsbilde

Svai ønsker å etablere seg innenfor dette området. Hvor det blir spesifikt, vil vi komme tilbake til.